Scrisoarea de intentie – Un pas mai aproape de postul mult dorit

O mare problemă cu care se confruntă persoanele care au terminat de curând ciclul educaţional din care provin este găsirea unui job care să le poată oferi o șansa de a progresa și stabilitate financiară.

Dacă sunteţi în această situaţie, atunci cu siguranță ați auzit faptul că aveţi nevoie de o scrisoare de intenție care să vă descrie personalitatea, abilităţile și perspectivele legate de viitor, deoarece acesta este primul document pe care îl va citi un angajator, dar, cum multe alte persoane înaintea dumneavoastră au fost nedumerite de conceptul acesta, nici dumneavoastră, cel mai probabil, nu ştiţi în ce constă o scrisoare de intenţie care să vă aducă cu un pas mai aproape de jobul dorit.

Ce este o scrisoare de intenție?

O scrisoare de intenţie reprezintă una dintre cele mai importante două documente pe care le va examina un angajator atunci când o persoană aplica pentru un job, cel de-al doilea fiind CV-ul. Faţă de CV, care este un document extrem de formal, fiind doar o înşiruire a calităţilor şi a educaţiei pe care aţi avut-o până în acel moment, o scrisoare de intenţie are rolul de a vă umaniza, acest lucru având scopul de a le arăta angajatorilor tipul de caracter pe care îl aveţi. O scrisoare de intenţie reprezintă primul contact pe care îl veţi avea cu angajatorul, aşa că trebuie să puneţi în valoare personalitatea şi punctele forte pentru a fi văzut drept candidatul ideal şi pentru a fi cu un pas mai aproape de locul de muncă solicitat de dumneavoastră.

Ce conţine o scrisoare de intenţie?

Deoarece scrisoarea de intenţie reprezintă o componentă fundamentală în decizia angajatorului dumneavoastră de a vă acorda un post sau de a vă respinge solicitarea, aceasta trebuie să fie scrisă într-un stil formal, dar de unde să reiasă aptitudinile şi calitățile personalităţii dumneavoastră.

Cel mai important lucru care trebuie inclus în documentul dumneavoastră este motivaţia pentru care ați ales să aplicaţi la acel loc de muncă, dar şi disponibilitatea dumneavoastră faţă de firma sau instituția unde ați aplicat. Un alt principiu care ar trebui integrat în scrisoarea dumneavoastră este că ştiţi problemele cu care se confrunta firma la care aţi aplicat şi faptul că sunteţi capabil de a le rezolva.

În final trebuie să ţineţi minte că o scrisoare de intenție trebuie redactata exclusiv pentru firmă la care aplicaţi, deoarece fiecare instituţie se confruntă cu dificultăţi diferite şi necesită un set de aptitudini distincte, în felul acesta veţi putea să vă arătaţi interesul şi să creaţi o şansă de a fi remarcaţi de către angajatorul jobului la care aţi aplicat.

O scrisoare de recomandare reprezintă unul dintre cele mai importante documente de care veți avea nevoie dacă doriţi să aplicaţi pentru un job la o firmă, deoarece aceasta reprezintă primul contact cu acel loc de muncă.

Pentru a formata o scrisoare de recomandare de succes trebuie să introduceţi motivul aplicării la jobul respectiv, aptitudinile dumneavoastră şi cel mai important trebuie să vă reiasă personalitatea şi caracterul dumneavoastră.

Acest lucru este foarte important deoarece un angajator va dori să vă cunoască pentru a afla dacă veți fi nu doar un angajat de succes, dar şi o persoană cu care timpul petrecut alături va fi unul de calitate.