Sfaturi practice pentru un CV de succes

sfaturi utile pentru un cv reusit

Elementele obligatorii pentru un CV reusit

În momentul în care ești hotărât să aplici pentru un post disponibil într-o companie sau instituție primul pas este să îți întocmești CV-ul.

Dar înainte de toate trebuie să ști că CV-ul reprezintă cartea ta de vizită mai exact documentul în care tu îți prezinți cel mai bine calitățile și aptitudinile tale.

Dacă ai găsit un job disponibil care ți-a atras atenția cu siguranță le-a atras atenția și altor persoane deci din acest moment începe lupta pentru obținerea postului.

Ceea ce trebuie să ști este că CV-ul îți oferă prima și ultima șansă de a obține interviul așa că trebuie să te diferențiezi de restul candidaților.

În medie la fiecare post disponibil aplică peste 200 de persoane iar un angajator cu experientă are nevoie de maxim 5 secunde să îți catalogheze CV-ul ca fiind unul care merită citit sau de trecut la următorul CV.

Pentru a-i atrage atenția angajatorului CV-ul tău trebuie să fie scurt și la obiect, evită poveștile și lucrurile nerelevante. Nu folosi propoziții lungi și folosește multe paragrafe pentru a fi cât mai ușor de citit.

Greșelile gramaticale și de ortografie trebuie să lipsească cu desăvârșire din CV-ul tău, este recomandat să folosești diacriticile. Nu folosi culori, smile-uri și alte elemente grafice deoarece acestea denotă un CV realizat în mod neprofesionist.

Structura CV-ului este foarte importantă. Structura CV-ului standard este următoarea:
-Titlul
-Poza ta
-Informații personale
-Educaţie şi formare
-Experienţa profesională
-Competenţe şi abilităţi sociale.

Ca si orice document si CV-ul are un titlu și anume: "CURRICULUM VITAE" de regulă se scrie centrat.

Imediat sub titlu urmează o poză mică cu tine tip buletin. Dacă vrei să dai dovada de seriozitate folosește o poză cu tine cât mai office, o poză de tip buletin. Nu folosi niciodată o poză cu tine de la plaja sau cu prietenii la bere.

Sub poză urmează câmpul cu informațiile tale personale. Nu uita să treci numarul de telefon pentru cazul în care vei fi invitat la interviu. Nu folosi adrese de email neprofesionale.

In secțiunea Educație și formare se trec în ordine cronologică inversă instituțile, specializările absolvite cât și durata scolarizării. Întodeauna se începe cu ultima scoală absolvită. Nu menționa școala generală sau liceul în cazul în care ai studii universitare iar informația cu școala generală sau liceul sunt total irelevante.

De asemenea și la secțiunea Experienţa profesională se vor trece in ordine cronologică inversă locurile de muncă anterioare.

Zona de Competenţe şi abilităţi sociale este foarte importantă și trebuie să îi acorzi o atenție deosebită.
În cazul în care ești la început de carieră și nu ai o experiență de lucru nu ezita să specifici realizari mărețe, perioade de practică, cursuri, proiecte, rezultate deosebite și întodeauna spune adevarul.

Persoanele experimentate pot descoperi foarte ușor o minciună iar acest lucru este în defavoarea ta.

Pe scurt un CV reușit trebuie redactat cu un font simplu de citit și să fie coerent, cursiv fară greșeli gramaticale și ortografie, concentrat simplu și fară să omiți lucrurile esentiale.