Sfaturi practice pentru un CV de succes

Elementele obligatorii pentru un CV reusit

In momentul in care esti hotarat sa aplici pentru un post disponibil intr-o companie sau institutie primul pas este sa iti intocmesti CV-ul.

Dar inainte de toate trebuie sa sti ca CV-ul reprezinta cartea ta de vizita mai exact documentul in care tu iti prezinti cel mai bine calitatile si aptitudinile tale.

Daca ai gasit un job disponibil care ti-a atras atentia cu siguranta le-a atras atentia si altor persoane deci din acest moment incepe lupta pentru obtinerea postului.

Ceea ce trebuie sa sti este ca CV-ul iti ofera prima si ultima sansa de a obtine interviul asa ca trebuie sa te diferentiezi de restul candidatilor.

In medie la fiecare post disponibil aplica peste 200 de persoane iar un angajator cu experienta are nevoie de maxim 5 secunde sa iti catalogheze CV-ul ca fiind unul care merita citit sau de trecut la urmatorul CV.

Pentru a-i atrage atentia angajatorului CV-ul tau trebuie sa fie scurt si la obiect, evita povestile si lucrurile nerelevante. Nu folosi propozitii lungi si foloseste multe paragrafe pentru a fi cat mai usor de citit.

Greselile gramaticale si de ortografie trebuie sa lipseasca cu desavarsire din CV-ul tau, este recomandat sa folosesti diacriticile. Nu folosi culori, smile-uri si alte elemente grafice deoarece acestea denota un CV realizat in mod neprofesionist.

Structura CV-ului este foarte importanta. Structura CV-ului standard este urmatoarea:

-Titlul

-Poza ta

-Informatii personale

-Educatie si formare

-Experienta profesionala

-Competente si abilitati sociale.

Ca si orice document si CV-ul are un titlu si anume: “CURRICULUM VITAE” de regula se scrie centrat.

Imediat sub titlu urmeaza o poza mica cu tine tip buletin. Daca vrei sa dai dovada de seriozitate foloseste o poza cu tine cat mai office, o poza de tip buletin. Nu folosi niciodata o poza cu tine de la plaja sau cu prietenii la bere.

Sub poza urmeaza campul cu informatiile tale personale. Nu uita sa treci numarul de telefon pentru cazul in care vei fi invitat la interviu. Nu folosi adrese de email neprofesionale.

In sectiunea Educatie si formare se trec in ordine cronologica inversa institutile, specializarile absolvite cat si durata scolarizarii. Intodeauna se incepe cu ultima scoala absolvita. Nu mentiona scoala generala sau liceul in cazul in care ai studii universitare iar informatia cu scoala generala sau liceul sunt total irelevante.

De asemenea si la sectiunea Experienta profesionala se vor trece in ordine cronologica inversa locurile de munca anterioare.

Zona de Competente si abilitati sociale este foarte importanta si trebuie sa ii acorzi o atentie deosebita.

In cazul in care esti la inceput de cariera si nu ai o experienta de lucru nu ezita sa specifici realizari marete, perioade de practica, cursuri, proiecte, rezultate deosebite si intodeauna spune adevarul.

Persoanele experimentate pot descoperi foarte usor o minciuna iar acest lucru este in defavoarea ta.

Pe scurt un CV reusit trebuie redactat cu un font simplu de citit si sa fie coerent, cursiv fara greseli gramaticale si ortografie, concentrat simplu si fara sa omiti lucrurile esentiale.

Facebook29
X (Twitter)24
WhatsApp65
Copy link