Totul despre intocmirea CV-ului

model cv standard 2022

Întrebări și răspunsuri legate de crearea unui CV de succes

În partea de mai jos vei găsi cele mai comune întrebări și răspunsuri legate de întocmirea cât mai corectă a CV-ului tău pentru ca șansele tale de angajare să crească considerabil.

Cu ce font se scrie un cv?

Primul lucru pe care angajatorul îl observă în CV-ul tău este fontul cu care este scris CV-ul. Este foarte important să alegi un font clar și ușor de citit, fonturile comune cum sunt Arial, Times New Roman sau Helvetica sunt ideale. Niciodată să nu alegi fonturi greu de citit deoarece iți scad drastic șansele ca CV-ul să îți fie citit.

Care e dimensiunea corectă a fontului pentru a scrie un CV?

Marimea cea mai utilizată a literelor pentru a scrie un CV este de 12 pentru conținut și maxim 16 pentru titluri. Nu folosi fonturi mai mari doar pentru a umple mai multe pagini ale CV-ului deoarece nu contează cantitatea ci calitatea.

Trebuie să adaug o poză cu mine în CV?

Chiar dacă majoritatea CV-urilor au o poză de profil cu candidații, trebuie să ști că poza nu este obligatorie de inserat într-un CV. Unii vor spune că angajatorul își va face o părere mai bună despre tine daca adaugi o poză, alții din contră îți vor scadea șansele de a fi chemat la un interviu deoarece cu o poză poți lăsa o impresie gresită despre tine. Contează foarte mult și postul pentru care aplici iar dacă consideri ca te avantajează o fotografie, adaug-o altfel lasă CV-ul fară poză deoarece este la fel de valoros și fără poza.

Este important să trec toată experiența mea în CV?

Angajatorul are un timp foarte limitat când vine vorba de recrutare așa ca înceracă să nu încarci CV-ul cu lucruri inutile. Este foarte important să treci în CV doar lucrurile relevante. La fel și cu secțiunea experiență. Dacă informația pe care o treci în CV este valoroasă atunci specifică acest lucru. În caz contrar nu trece experiența care nu are relevanță cu postul la care aplici.

Este obligatoriu să trec hobby-urile mele?

Răspunsul e la fel ca întrebarea de mai sus. Dacă consideri că persoana care citește CV-ul tău își va face o impresie mai bună despre tine descoperind hobby-urile tale atunci menționeazăle. De asemenea și hobby-urile care au legatură cu job-ul pentru care aplici sunt foarte importante.

În CV se scrie cu diacritice?

Dacă vrei un CV profesional să ști că este foarte important ca CV-ul tau să fie redactat cu diacritice și fără greșeli de ortografie. Job-urile valoroase cer un CV Profesional. Dacă aplici pentru un job mediocru redactarea cu diacritice nu este importantă.

Cum trimiți un CV?

Pentru ca CV-ul tău să ajungă la persoana responsabilă de recrutare citește cu atenție anunțul de angajare. Cu sigurantă vei găsi modalitatea prin care să le trimiți CV-ul tău. De obicei se trimite prin email la adresa specificată în anunț. Mai sunt si unele site-uri de recrutări prin care poți trimite CV-ul tău aplicand la posturile oferite. A treia metodă este metoda clasică în care duci personal CV-ul tău tipărit pe o foaie A4 la secretariatul firmei la care vrei să aplici.

Ce scri în CV?

Structura de bază a unui CV este formată din 4 subcapitole:

  • Informații Personale
  • Educație și Formare
  • Experiența profesionala
  • Competențe și abilități sociale

La informații personale vei scrie datele tale personale inclusiv numărul de telefon pentru a fi contactat în cazul în care vei fi selectat pentru interviu.

La urmatorul punct vei scrie instituțiile unde ai studiat cu toate detalile și disciplinele studiate. Vei începe în ordine inversă și anume prima pe listă va fi ultima școală absolvită. Nu are rost sa menționezi școlile generale și alte studii irelevante pentru postul la care aplici.

La punctul experiență profesională vei menționa job-urile anterioare cu toate detalile necesare (intervalul de timp lucrat, denumirea firmei). La fel, se începe cu ultimul loc de munca.

La secțiunea competențe și abilitați va fi necesar să enumeri punctele tale forte care te vor ajuta foarte mult la selectarea ta pentru un interviu.

Cât de lung trebuie să fie CV-ul meu?

Conținutul unui CV trebuie sa fie scurt și la obiect. Nu scrie informații inutile doar ca sa umpli paginile CV-ului tau. Angajatorul se va plictisi de un CV plin de lucruri inutile dar va fi impresionat de un CV cu informații valoroase, așa ca lungimea CV-ului tau poate fi de o pagină, maxim două.

Ce caută angajatorul în CV-ul meu?

Persoana care face recrutarea va cauta întodeauna o persoană care să se apropie cât mai mult de cerințele cerute în anunțul de angajare. Tu îl poți convinge să te accepte pentru interviu prin experiența avută, prin studiile tale dar mai ales prin competențele și aptitudinile tale.

Se trec referințe in CV?

In CV nu se trec referințe și recomandări de la foști angajatori. Referințele se trec in scrisoarea de intentie.

Dacă sunt la primul job și nu am experiență ce să trec in CV?

Pe piața muncii sunt o gramadă de posturi disponibile pentru cei fara experientă. Este foarte important sa nu lasi această rubrică goala și să o completezi cu tot felu de activitați pe care le-ai desfășurat de-a lungul vremi. De exemplu poti să menționezi o activitate de voluntariat sau o practica desfașurată la o firmă sau chiar un internship.

Care format de CV este mai bun Europass sau Clasic?

CV-ul Europass este varianta moderna a CV-ului clasic. Este cel mai utilizat ți este mai apreciat de firmele care au disponibile joburi mai deosebite. Dacă vrei sa impresionezi este indicat sa folosești CV-ul European Europass. Dacă postul disponibil este un post fară mari pretenții poti folosi CV-ul Standard care il poți completa in 5 minute.

Dacă ai o întrebare legată de CV o poți scrie mai jos și vom încerca să venim cu un răspuns pentru tine.